niedziela, 16 maja 2021

Ciasto pokrzywowo-cytrynowe z leguminą z gąsienic.

Z wiosennym zapale zbierania i przetwarzania ziół zrobiłam ciasto pokrzywowo - cytrynowe z leguminą z gąsienic *




Składniki
Podstawowy biszkopt z 4 jaj
20 dag pokrzyw (zmiksowanych)
sok i skórka otarta z 2 cytryn
 2 szt galaretki malinowe
500 ml śmietany 30%
2  łyżki żelatyny (namoczyć w 2 łyż wody). 

Przed przygotowaniem biszkoptu musimy zmiksować pokrzywę z sokiem z cytryny. Sok zapobiega ciemnieniu pokrzywy. 

Następnie przygotowujemy najprostsze podstawowe biszkopt do którego dodajemy zmiksowaną pokrzywę oraz skórkę z cytryny pamiętając o delikatnym mieszaniu. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta dodajemy w razie potrzeby jeszcze trochę mąki.





Wlewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę dłużej w niższej w temperaturze (120°C) żeby nie zgubiło koloru. Wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. 
 
 
 
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wylewam na blaszkę do wystudzeni
Gdy mamy gotowe ciasto i stężałą galaretkę możemy ubić śmietanę.
Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do ubitej śmietany. Połowę śmietany układamy na pierwszy placek następnie układamy galaretkę na nią znów bitą śmietanę i drugi placek. 
Górę ciasta dekorujemy wg uznania, albo odrobiną bitej śmietany, albo cukrem pudrem. 
Smacznego

* Legumina z gąsienic to o prostu galaretka malinowa. 😂😂

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...