czwartek, 10 maja 2012

Mamo, mamo, a zrób nam gofry

Do tego zrobią te swoje oczy kota ze Shreka nie jesteś w stanie odmówić i tak oto godz 19, a ty zaczynasz zarabiać ciasto.
Staram się za każdym razem wypróbowywać inny przepis, aż trafię na ten najlepszy, tym razem wybór padł na przepis na ciasto z blogu addiopomidory



Składniki:
420 g mąki tortowej
1 łyżeczka suchych drożdży lub 5 g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
20 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
300 ml mleka
180 ml wody
115 g rozpuszczonego masła lub neutralnego oleju
2 jajka, oddzielnie białka i żółtka

Przygotowanie: 
  1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche drożdże, dokładnie mieszamy.
  2. Wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy, łączymy mieszając widelcem lub drewnianą łyżką.
  3. Do gorącej wody dodajemy miękkie masło, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, łączymy z mlekiem. 
  4. Robimy zagłębienie w misce z mąką i wlewamy do niej powoli mleko z wodą i masłem. Mieszamy zagarniając mąkę z brzegów. (Można użyć do tego miksera – to zdecydowanie ułatwi pracę). 
  5. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy 2 krople soku z cytryny. 
  6. Białka ubijamy. 
  7. Do masy gofrowej dodajemy najpierw roztrzepane widelcem żółtka a potem białka – delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką
  8. Odstawiamy na 30-40 minut, by ciasto odpoczęło. Jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
  9. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy po 1,5 łyżce ciasta, smażymy do ze złocenia 

Jak dla mnie jeszcze nie idealnie, wydaje mi się, że wyszły trochę za "ciężkie".
Jeżeli znacie przepis na idealne gofry proszę o przepis.

pozdrawiam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...