Do tego zrobią te swoje oczy kota ze Shreka nie jesteś w
stanie odmówić i tak oto godz 19, a ty zaczynasz zarabiać ciasto.
420 g mąki tortowej
1 łyżeczka suchych drożdży lub 5 g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
20 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
300 ml mleka
180 ml wody
115 g rozpuszczonego masła lub neutralnego oleju
2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche drożdże, dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy, łączymy mieszając widelcem lub drewnianą łyżką.
- Do gorącej wody dodajemy miękkie masło, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, łączymy z mlekiem.
- Robimy zagłębienie w misce z mąką i wlewamy do niej powoli mleko z wodą i masłem. Mieszamy zagarniając mąkę z brzegów. (Można użyć do tego miksera – to zdecydowanie ułatwi pracę).
- Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy 2 krople soku z cytryny.
- Białka ubijamy.
- Do masy gofrowej dodajemy najpierw roztrzepane widelcem żółtka a potem białka – delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką
- Odstawiamy na 30-40 minut, by ciasto odpoczęło. Jest gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy po 1,5 łyżce ciasta, smażymy do ze złocenia
Jak dla mnie jeszcze nie idealnie, wydaje mi się, że wyszły trochę za "ciężkie".
Jeżeli znacie przepis na idealne gofry proszę o przepis.
pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz